صاعقه گیر چیست؟
صاعقه گیرها یک سیستم با بخش های فلزیی هستند که برای رهگیری تخلیه های الکتریکی جوی ( صاعقه) و هدایت ایمن آنها به زمین طراحی و بر روی ساختمان ها یا سازه ای نصب می شوند تا از آسیب صاعقه به افراد و استراکچرها جلوگیری بعمل آورند.
شاخصه های یک سیستم صاعقه گیر باید مطابق با استانداردهای NFC17-102 ، سری IEC/EN 62305 و IEC/EN 62561 بوده و تجهیزات به کار رفته در سیستم های LPS باید مطابق با استاندارد های قطعات EN50164 باشد.
صاعقه گیر چگونه نصب می شود؟
میله صاعقه برای انجام وظیفه خود باید همیشه در بالاترین قسمت ساختمان یا سازه ای که قرار است محافظت شود نصب شود تا تخلیه الکتریکی ناشی از صاعقه را گرفته و مسیر امنی را به زمین بدهد.


اجزاء یک سیستم حفاظت در برابر صاعقه چیست؟
اجزاء اصلی تشکیل دهنده یک سیستم صاعقه گیر عبارت است از:
- سیستم رهگیری صاعقه (صاعقه گیر الکترونیکی ESE یا میله صاعقه گیر فرانکلین -مش)
- دو یا چند هادی نزولی
- یک سیستم ارتینگ مناسب
- نصب تجهیزات مناسب حفاظت در برابر نوسانات ولتاژ
- سایر اقدامات برای به حداقل رساندن اثرات مخرب رعد و برق از جمله همپتانسیل سازی ، شیلدینگ و غیره)
چرا باید صاعقه گیر نصب کنیم؟
هدف از نصب سیستم حفاظت در برابر صاعقه عبارت است از:
- رعد و برق را ضبط کنید
- جریان صاعقه را با خیال راحت به زمین هدایت کنید
- جریان صاعقه را روی زمین پخش کنید
- محافظت در برابر اثرات ثانویه رعد و برق
در دنیایی که ساختمانها و تجهیزات پیچیدهتر میشوند، رعد و برق یک خطر است. یک تخلیه می تواند به ساختمان ها آسیب برساند و باعث خرابی تجهیزات الکترونیکی شود. حتی می تواند آتش سوزی ایجاد کند و منجر به خسارات اقتصادی جدی شود
اثرات رعد و برق چیست و چرا از صاعقه گیر استفاده می کنیم؟
• اثرات الکتریکی :
<<تخریب تجهیزات >> افزایش ولتاژ زمین و نوسانات برق می تواند به تجهیزات متصل به شبکه برق آسیب برساند.
• اثرات الکترودینامیکی :
<< آسیب به ساختمان ها >> تغییر شکل ها و شکستگی ها در سازه به دلیل نیروی ایجاد شده توسط میدان مغناطیسی تولید شده .
• اثرات حرارتی :
<<آتش سوزی >> جرقه و اتلاف گرما توسط اثر ژول می تواند باعث آتش سوزی شود.
• اثرات بر انسان و حیوانات :
<<برق گرفتگی و سوختگی >> جریان با شدت معینی که برای مدت کوتاهی از بدن عبور می کند، برای ایجاد خطر برق گرفتگی ناشی از ایست قلبی یا تنفسی کافی است. علاوه بر این، خطر سوختگی وجود دارد.
• اثرات القایی :
<<در یک میدان الکترومغناطیسی متغیر >> جریان های القایی در هر رسانا ظاهر می شود. اگر این هادی ها به رایانه یا سایر تجهیزات الکترونیکی برسند، ممکن است آسیب جبران ناپذیری ایجاد شود.
چند نوع صاعقه گیر وجود دارد؟
شرکت مهندسی نوین سنجش یک تولید کننده متخصص در سیستم های حفاظتی در برابر تخلیه الکتریکی اتمسفر است که هم سیستم های غیرفعال و هم پایانه های هوایی انتشار اولیه جریان (ESE) را در اختیار شما قرار می دهد. در ادامه نحوه عملکرد هر کدام را توضیح می دهیم:
• پایانه های هوایی Early Streamer Emission (ESE).(سیستم اکتیو)
پایانه های هوایی انتشار اولیه استریمر عملکرد خود را بر اساس ویژگی های الکتریکی صاعقه استوار می کنند. رعد و برق با یک رهبر رو به پایین که در هر جهتی پخش می شود شروع می شود. هنگامی که به اشیاء قرار داده شده روی زمین نزدیک می شود، می توان به هر یک از آنها ضربه زد. پایانه های هوای صاعقه گیر ESE با انتشار یک رهبر پیوسته رو به بالا قبل از هر جسم دیگری در شعاع حفاظتی خود مشخص می شوند. صاعقه گیر باید محل برخورد کنترل شده تخلیه باشد تا جریان صاعقه را بدون آسیب رساندن به سازه مسیری به سمت زمین فراهم کند. استانداردهای اصلی حاکم بر این نوع سیستم حفاظت در برابر صاعقه عبارتند از: NFC 17-102، UNE 21186
• میله ها و هادی های مشبک فرانکلین (سیستم پسیو)
حفاظت در برابر صاعقه با استفاده از میله های فرانکلین و هادی های مشبک برای به اشتراک گذاشتن و اتلاف جریان صاعقه از طریق شبکه ای از هادی های پایین و پایانه های زمین استفاده می شود. بخش ها و مواد باید الزامات استانداردهایی را که این نوع سیستم را تعریف می کنند (سری IEC/EN 62305 برآورده کنند
چگونه بفهمم که آیا باید صاعقه گیر نصب کنم؟
اگر در مورد نصب یا عدم نصب صاعقه گیر شک دارید، ما در نوین سنجش می توانیم یک مطالعه سفارشی بر اساس استانداردها و نیازهای خاص شما تهیه کنیم. با کلیک بر روی اینجا می توانید با تکنسین های ما تماس بگیرید .
همچنین ما برای برآورد نیاز به صاعقه گیر و تعیین سطح حفاظتی آن در ساختمانهای ساده یک نرم افزار رایگان ارزیابی ریسک برخورد صاعقه در اختیار شما قرار داده ایم.